Kaikki tuotteet

Korkeahyllyinen varasto

Logistiikkateollisuudessa korkeahyllyvarastot ovat 12-50 metriä korkeita hyllyjärjestelmiä, jotka on rakennettu siilomaisesti. Niille on ominaista suuret varastointitilavuudet ja tilan käyttö kattoon asti. Niille on ominaista myös korkeavaraston automatisoitu käyttö. Tämä mahdollistaa materiaalivirran ja varastonhallinnan optimoinnin. Tavarat varastoidaan ja noudetaan automaattisesti ohjattujen tietokoneiden avulla. Varastohenkilökunta tai digitalisoidut kuljetusjärjestelmät ottavat vastaan saapuvan ja lähtevän tavaran ennalta määrätyissä toimituspisteissä. Tätä varastointimuotoa käyttävät ensisijaisesti yritykset, jotka varastoivat suuria määriä tuotteita tai vaativat suurta kiertonopeutta.

Korkeavaraston edut

  • Suuri kapasiteetti
  • Suuri pinta-alan ja tilan käyttöaste
  • Nopea varastointi ja nouto
  • Täysin sähköinen valvonta varastonhallintajärjestelmän avulla.
  • Litteiden ja pitkien tavaroiden varastointi mahdollista
  • Korkea tehokkuus ja vähentynyt työvoiman tarve

Korkeavaraston rakenne ja toiminta

Korkeavarastoille on ominaista korkeat hyllyjärjestelmät, jotka on jaettu useisiin tasoihin. Niiden muoto ja koko voidaan räätälöidä yksilöllisesti, jotta erikokoisia ja -muotoisia tavaroita voidaan sijoittaa niihin. Varastoinnissa voidaan käyttää raskaita hyllyjä sen mukaan, millaisia kuormia ne on tarkoitettu kantamaan. Raskashyllyt soveltuvat erityisesti suurille ja raskaille kuormille. Niitä käytetään erityisen usein kuormalavavarastointiin. Riippuen siitä, mitä on tarkoitus varastoida, voidaan käyttää myös erityisiä alamuotoja, kuten konsolihyllyjä, joihin yleensä kannetaan pitkiä tavaroita. Korkeahyllyvarastot soveltuvat erityisen hyvin pienille pinta-aloille, sillä ne voidaan rakentaa jopa 50 metriä korkeiksi. Monille yrityksille, joilla on tilanpuutetta, tämä voi olla ratkaiseva tekijä käytettävissä olevan varastopinta-alan maksimoimiseksi.

Varastointi ja nouto korkeavarastoon ja sieltä pois voidaan toteuttaa eri tavoin. Varastologistiikassa kaksi menetelmää on vallitsevia: First in, first out (FIFO) ja Last in, first out (LIFO). Nämä ovat varastointistrategioita, joissa tavarat poistetaan joko päinvastaisessa järjestyksessä tai siinä järjestyksessä, jossa ne on varastoitu. Manuaaliset tai automatisoidut korkeavarastot on suunniteltu siten, että trukit, automaattiset ajoneuvot (AGV) tai rullakuljettimet voivat helposti varastoida tai noutaa tavaroita.

Automatisoidut korkeavarastot ovat tehokkaita.

Automatisoidut järjestelmät toimivat myös varastointi- ja hakukoneilla, jotka pystyvät lataamaan ja purkamaan hyllyjä itsenäisesti. Turvallisuussyistä varastointialueet on myös eristetty henkilökuntaa varten. Sen sijaan tavaraprosesseja ohjataan ja koordinoidaan tietotekniikkajärjestelmien avulla. Automatisoituun korkeavarastoon investoiminen on erittäin kallista. Se on kuitenkin kannattavaa, sillä se vähentää henkilöstön työtaakkaa ja optimoi resurssien käytön. On myös muita etuja. Tavaroiden nopea ja tarkka käsittely on tehokasta. Tämä etu näkyy useilla aloilla.

Tilansäästö: Korkeavarastot mahdollistavat pystysuuntaisen varastoinnin. Tämä ja automaattisten laitteiden käyttö mahdollistavat käytettävissä olevan tilan optimaalisen hyödyntämisen.

Turvallisuus: Nykyaikaisten koneiden käyttö tukee turvallisia työprosesseja ja vähentää onnettomuus- ja vahinkoriskiä.

Virheiden vähentäminen: Tämä näkyy myös virheiden määrässä, sillä automaatio takaa korkean tarkkuuden ja vähentää siten virheitä varastoinnin ja noutamisen aikana.

Joitakin esimerkkejä maailman suurimmista korkeavarastoista.

Henkelin varastorakennus

Kulutustavaravalmistaja Henkel investoi vuonna 2017 noin 36 miljoonaa euroa keskusvarastoonsa Düsseldorfissa. Kapasiteetti kasvoi 90 000 kuormalavasta noin 200 000 kuormalavaan (Kuva: Henkel).

Korkea varasto sisältäpäin

Tchibolle, yhdelle Saksan suurimmista kulutustavaroita ja vähittäiskauppaa valmistavista yrityksistä, BLG International Logistics rakennutti vuonna 2002 Bremeniin korkeavaraston yli 180 000 kuormalavalle. (Kuva: BLG Logistics)

Rakenteilla oleva puinen korkeahyllyvarasto

Luomuelintarvikeyritys Alnatura on käyttänyt maailman suurinta puista korkeavarastoa, jossa on noin 31 000 kuormalavapaikkaa Lorschissa Etelä-Hessenissä vuodesta 2013 lähtien. (Kuva: Alnatura/Marc Doradzillo)

Kolme syväjäädytysvarastoa rakennusvaiheessa olevina korkeahyllyvarastoina

Vuonna 2016 voestalpine Krems otti käyttöön täysin automatisoidun elintarvikkeiden syväjäädytysvaraston Shenzhenissä Etelä-Kiinassa. Yhtiön mukaan "maailman korkeimmassa pakastimessa " on tilaa lähes 70 000 kuormalavalle. (Kuva: Voestalpine Krems)